www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Vannak olyan dolgok a pontyhorgászattal kapcsolatban, melyekről fontos lenne beszélni. Mondhatnánk úgy is, hogy fontos lett volna már évekkel ezelőtt is, de ezek azok a témák amelyekről soha nem késő említést tenni. Talán még nem vagyunk elkésve.

 

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek

Többünkkel megtörtént már,

hogy nem kevés idő és energia ráfordításának eredményeképpen a túra halát éreztük a horgon, melynek izgalmas fárasztása után, a szákolás pillanatában vagy az azt követő másodpercekben hideg zuhanyként csapott le egy csonkolt - sérült hal látványa.


Két lehetőség adódik ebben a helyzetben.

Egyrészt elkeseredve és kiábrándulva fényképezés nélkül eresztjük útjára a halat, másrészt pedig a lehetőségekhez mérten olyan képet próbálunk meg készíteni róla, melyen nem látszik annak sérülése.

Kritikusabb esetekben az ember még arra is gondol(hat), hogy nem – e megváltás lenne egy – egy súlyosabb sérüléssel kínlódó pontyot örökre megszabadítani a szenvedéseitől. (A sérüléseket ugye ne részletezzük?! Nem csak a gondatlan vagy lusta horgászok által széttépett halszájakról van szó...)

Amikor ilyet lát egy tisztességes horgász akkor legszívesebben menekülőre fogná, és indulna is új vizet keresni.

Ezzel egy baj van, lassan nincs hová menekülni!

A divathorgászok mindenhol ott vannak, ennek nyomait már szinte minden tó halállománya „viseli”.

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek


"Direkt csonkolták meg ezt a halat, hogy megjelöljék!"

Nagyon sok ember szájából hallani ezt a mondatot a szóban forgó sérülések láttán. Biztosan ilyen esetek is megtörténtek, (sajnos történnek is) de nem feltétlenül itt kell keresni a sérülés okát!

Nehéz indulatoktól mentesen írni erről a témáról, mivel nap, mint nap azzal találkozunk, azt tapasztaljuk, hogy a „bojlis - nagypontyhorgász” társadalom egy része magasról tesz még mindig a kifogott pontyokkal való kulturált és kíméletes bánásmódra, csak divatból járják a vizek partját.

Ezzel az írással azoknak szeretnénk segíteni néhány hasznos információval, akik sérülésmentesen szeretnék szabadon engedni bajuszos barátainkat, a pontyokat.

Ők azok, akik óvnák a halakat, de nem rendelkeznek kellő tapasztalattal ami miatt komoly sérüléseket okozhatnak fogásaiknak, és ezzel együtt egy tó több évtizeden át nevelt nagyponty állományát tehetik tönkre akár egy-két szezon alatt.

A horgászok által leggyakrabban okozott sérülések a pontyok farok,- és melluszonyainak törése. Néhány kirívó példával szeretnénk az ezeket okozó hibákat felvázolni. Most csak a csonkolásos sérüléseket vesszük nagyító alá, bár tudjuk akadnak még máshol is bajok!

Lássuk:

Sajnos nagyon sokan csónakos fárasztást követő sikeres szákolás után azonnal, horogszabadítás nélkül csavarják össze a merítőhálót a ponttyal együtt.

Partra érésig az ösztönből csapkolódó – vergődő halra felcsavarodott, legrosszabb esetben az uszonyai közé bevágódó leadcore (de beszélhetünk zsinórról is) szó szerint felmetéli azt. Sőt, a feszülő horog még szét is tépheti a hal száját. Ha ezt a kimerült ellenfél véletlenül nyugodtan tűrte volna a partra érésig és megúszta volna sérülések nélkül - miközben kipiheni magát - a menekülési „roham” a csónakból kiemeléstől a partig vezető úton jön és meg is van a baj!

Mi a megoldás,hogy ezek ne történhessenek meg? Egyszerű a válasz!

A legjobb az, ha a merítés után azonnal, a beemelés előtt a nyitott hálón belül kiakasztjuk a horgot.

Van, hogy ez nem sikerül egyszerűen, pl. erősebb szél vagy nagyobb vihar nehezíti, esetleg mélyen van akadva a horog - ilyenkor az előkét akasszuk le, vagy az ólom felett vágjuk el a zsinórt, majd ezután emeljük a csónakban elhelyezett benedvesített matracra.

A másik megoldás

A horogszabadítás követően, a merítőhálót úgy csavarjuk fel, hogy kellő mélységben legyen a hal, majd azt fogjuk közel a csónakhoz és irány a part. Fontos! A hal feje mindig menetirány felé nézzen. A partról történő merítést követően is első legyen a horog szabadítás, majd ezután szállítsuk a halat.

Sokan rossz technikával a halat a hátsó súlypontjára terhelik merítést követően, majd így emelik és szállítják a matracig. A farokuszony törése, „csonkolásos sérülése” majdnem, hogy biztosan megtörténik.

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek

A probléma forrása lehet a nem megfelelő merítőháló is!

Nem hiába találták ki a sűrű szövésű hálókat, melyek célja a hal megóvása! Az egyik feladata pont az (lenne), hogy a hal uszonyait ne engedje kibújni, így óvva meg azt a beszakadástól, töréstől és a csonkolástól.

A legdrágább és legsűrűbb szövésű háló is addig lesz megbízható társunk, amíg nincs megsérülve, kiszakadva!

Sérült hálót azonnal javítsuk meg, mert a hal uszonya (Murphy törvénye szerint) ott fog kicsúszni és megtörténik a baj! (A hálózásra használt harisnya mellé ne legyünk restek otthon tűt és cérnát kérni.) Az egyik ponty bognártüskéje miatt kiszakadt, vagy kivágott merítőháló akár egy két szem méretű lyukán a következő ponty uszonya nagyon könnyen kibújik.

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek


Megtörtént:

Egy ismerős a csodálatos fogását kis időre lezsákolta. Gondoskodott róla, hogy kellően mély vízben legyen, igyekezett vigyázni a halra. Ennek ellenére egy ártatlannak tűnő lyukat nem fedezett fel időben a pontyzsákon. Megtörtént a baj. A pár centiméteres résen a hal farkának egy része kicsúszott, majd az azt követő fotózáshoz készülődve, a hal vízből való kiemelésénél letört...

Véletlen baleset? Szerencsétlenség? Figyelmetlenség?

Hívhatjuk bárhogy. A lényeg, hogy tanuljunk belőle és kellő figyelmet szánjunk a (csak különleges esetekben használt) pontyzsák állapotára is.

Nap, mint nap találkozhatunk olyan horgásszal is, aki nagyméretű, vastag keretre feszített damil vagy perlon anyagú hálóval megy a vízpartra. A keret önmagában is veszélyes, ráadásul a több centiméter átmérőjű lyukak fegyverré válnak az óvatlan horgászok kezében.

A baj akkor történik meg, ha ezzel halat is merít a tapasztalatlan horgász. (Sajnos minden igyekezet ellenére szemtanúja voltam egy ilyen esetnek. A nagytestű pontynak a damil minden uszonyát felszelte. Ez a hal azóta is viseli ennek a találkozásnak a nyomait...) (A horgász a neves kiállításon vette a merítőt.)

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek
A céltudatos pontyhorgászat elengedhetetlen kellékeként reklámozva...

(Kedves gyártók és forgalmazók! Ha nem lesz mire horgásznunk, nagyon gyorsan bezárhattok és új munka után nézhettek, ezért tanácsoljuk, mielőtt ehhez hasonló ócskaságaitokat piacra dobjátok kérjetek tanácsot a vízpartra nem divatból járó horgászoktól!)

Egy ilyen sérülés után újra horogra akadnak ezek a pontyok. Ekkor jönnek a hozzáértő szakértők és megállapítják, hogy a hal direkt van megjelölve, és minden megy tovább a régi úton.

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek
A hatalmas lyukon kibújó uszony.

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek
A damil vág, mint a penge.

A csonkolásnak vélt sérülés sajnos keletkezhet ilyen telepítéskor is.

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek
A csúszdán lezúduló kölyökpontyok akaratlanul zuhannak lefelé társaikkal. A képen látható a sérülés.

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek
Ezt a halat pedig olyan helyen fogták, ahol az egyszer kifogott hal 99,99% arányban a konyhában végzi... Tehát, csak telepítéskor sérülhetett meg.

És sajnos meg kell említenünk, hogy a jelölésnek vélt csonkolásos sérülés keletkezhet ilyen „telepítés” alkalmával is...

Csonkolt pontyok és az ezzel kapcsolatos tévhitek


Kedves Horgásztó tulajdonosok! Közös érdek, hogy a tapasztalatlan horgászok ne tegyenek kárt az őshal állományban. Ne csak a pontymatrac meglétét és használatát tegyétek kötelezővé, hanem a sűrű szövésű SZAKADÁSMENTES merítőhálóét is.

Ezekkel a történetekkel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mennyire körültekintőnek kell lennünk azért, hogy a következő alkalommal is boldogan kattogtathassuk fényképezőgépünket, szép fotókkal – élményekkel térhessünk haza és nagyon reméljük, hogy a jövőben kevesebb sérült, és csonka halat látunk a nedves matracon.

Találkozzunk a vízparton!

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!

 

Vannak olyan dolgok a pontyhorgászattal kapcsolatban, melyekről fontos lenne beszélni. Mondhatnánk úgy is, hogy fontos...

Posted by Horgászat - www.horgaszat.com on 2015. július 22.

Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!

 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés