www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Szentes - Eddig 30 mázsa haltetemet találtak a Kurcában. Mérgezésre gyanakodnak, de hogy ez honnan ered, még nem tudni. A talált halakból tilos enni.

 


Egyelőre ismeretlen ok miatt halak ezrei pusztultak el a Kurca- főcsatorna szentesi szakaszán. Néhány napja tűnt fel a helybelieknek, hogy a belvárosi hidak környékén összetorlódnak a tetemek. Apró uszonyosok, tíz kilón felüli állatok, igénytelen, szinte bármit elviselő törpeharcsák is áldozatul estek. A begyűjtést önkéntes horgászok kezdték el, úgy hallottuk: eddig 30 mázsánál tartanak.

– El vagyunk keseredve. Amit lehet, megteszünk, de rossz érzés azt látni, hogy hosszú évek munkája válik semmivé. Csak bízni tudunk abban, hogy megáll a pusztulás – adta tudtunkra a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület elnöke, Kalamusz Endre. A katasztrófavédelem az önkormányzattal és az érintett szervezetekkel együtt egy megbeszélést tartott, mondta. Vízmintát vettek, ezt elküldték a környezetvédelmi felügyelőséghez, az állat-egészségügyiek a tetemeket vizsgálják.

Tömeges halpusztulás Szentesen
Apróhaltól a méretes pontyig mindenféle tetemet emeltek ki a horgászegyesület önkéntesei. Fotó: Vidovics Ferenc

Az egyesület elnöke személy szerint mérgezésre gyanakszik, de hogy ezt egy, kívülről a Kurcába került anyag okozta-e, vagy valamilyen, a vízben zajló folyamat, csak a vizsgálat végén lehet megtudni.

– Folyamatosan mérjük a víz oxigén- és pH-értékét. Előbbi téren olyan ingadozásokat tapasztalunk, amelyet nem értünk, de összességében rendben van az oxigénszint. A biztonság kedvéért a város bekapcsolta a mederben a szökőkutakat és a vízügy folyamatosan frissíti a vizet a Körösből – foglalta össze. Az Ativizig igazgatója, Kozák Péter megerősítette: mintákat vettek, de vizsgálati eredmény még nem áll rendelkezésükre. Keddtől harmadfokú vízminőségi kárelhárítási fokozatot rendeltek el a Kurca érintett szakaszára.

Kalamusz Endre hozzátette: szerencsére a szegvári és a mindszenti szakaszon nem pusztulnak az uszonyosok. Ameddig nem tudnak biztosat, a berki zsilip és a kórház között megtiltották a horgászatot. Arra is felhívják mindenkinek a figyelmét, hogy tilos enni a megtalált halakból.

forrás: Délmagyar.hu

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!
 
Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!
 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés