www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

A változó, felgyorsuló világ lenyomata meglátszik a horgászat minden szegmensében. Eltűntek a pecások, eltűntek a halak. Helyettük profik vannak, meg húshorgászok, meg pattyok. Miben merül ki a pattyizmus? Ha ilyen embert látunk, rögtön felismerjük a vízparton, feederbottal úszózik, spicc bottal fenekezik, karika kapásjelző lengedezik a bevetésre kész botján, és el is dobja így, aztán csodálkozik, hogy mi volt ez a pisztolylövés, és miért száll céltalanul a végszereléke. Velük semmi bajom. Őket meg lehet tanítani, hogy mit, hogyan csináljanak, talán még érdeklődőbb is, mint a nagy átlag, de ez már személye válogatja. A lényeg, hogy még nincs elrontva, csak fejleszteni kell.

 

A húshorgászt szerintem nem kell bemutatni senkinek, egyes helyen kormorán, máshol vidra, vagy csak úgy vérengzőnek hívják őket. Róluk mindenki tudja, hogy ami kijön, az kint is marad, esetleg a tilalmi és méretkorlátozást betartják, hogy a halőr ne intézkedhessen velük szemben. Tulajdonképpen ebből élnek. Amit fognak az eladják, Auchan ár alatt, (filézve felárat kell fizetni). Kiegészítik, vagy helyettesítik a fizetésüket. Nem lopnak, de a jó érzésű ember még is azt érzi, hogy őt ezek meglopják. Mivel ezeknek nincs se isten, se haza, ha 6kg fölött vissza kell engedni a kifogott pontyot és ő fog egy 6.05kg-osat, addig rohangál horgásztól horgászra, míg talál egy húzós mérleget, ami 6kg alá mutat. Elég csak egy hajszállal, de alá menjen. Ő már akkor boldog, mert a kezében pihegő halban a pénzt látja, hogy majd eladja a szomszéd Marikának, aki szereti a halat, és kiemelt nyugdíjból még jattolni is szokott. Megkapja a pénzt mellé 1-2 sört, és királynak érzi magát este a TV előtt ülve. Kár, hogy ezek az emberek nem szoktak tükörbe nézni, érthető, lehet a tükörképük szemen köpné őket. Persze az egyesületek próbálnak, próbálkoznak dolgokkal, hogy visszaszorítsák ezeket az embernek nem feltétlen nevezhető emberszabásúakat. Ott a kvóta, napi, a heti, az éves, az egy engedéllyel kifogható, az újra váltott engedéllyel megfogható. Aha...


Egyik nagyobb városban van egy nagyon híres, régmúltú horgász egyesület. Patinás név, régen elismerően bólogattak a horgászok mikor ezt az egyesületet említették. Ma inkább köpnek egyet, és fenyegetőznek, hogy nem váltanak jövőre engedélyt. Nem lehet halat fogni, mert nincs telepítve a víz. Igaz vannak olyan 2. csoportban említett egyének akinek már a 3!!!! engedélye van kiváltva. Ez tök jó. A baj az, hogy csak neki... Másnak meg nem. Mert más vagy patty, és azért nem fog, vagy profi és nem is horgászik ilyen vizeken. Volt alkalmam megtapasztalni, hogy néz ki egy ilyen "régi, patinás, nagy múltú" egyesület vezetőségi ülése, (nem egyszer, nem kétszer). Mit várna el a kedves olvasó? Talán azt, hogy példamutató, feddhetetlen emberek ülnek ott, akikre büszke lehet az egyesület, (azért vannak oda VÁLASZTVA). A valóság egy kicsit más. Mikor az új Halászati tvr.- ről ment a vita, hogy mi lesz átültetve a horgászrendünkbe, mi nem, több cinikus, buta megszólalás borzolta a kedélyemet. 50cm csuka??? Addig egye csak a kishalat nyugodtan.... Másik oldalról 70cm-es harcsa? Az nem fog beleférni a tepsibe... mellőle: nem baj, majd felnégyeled. Élő halat nem lehet elvinni a vízpartról. Na ez volt a kedvencük, hogy mire ő hazaér x idő, és rárohad a hal. ANYÁD. Nem, igazad van, kínozd azt a szerencsétlen 31cm-es pontyot, lebegtesd a szélben, mikor hazaérsz, tedd bele a nyitott meritőszákba, hogy mindenki lássa a lakótelepen mekkora Jani vagy. A nagyhoho... inkább a nagy paraszt vagy te. Végül is, kifizetted az engedélyt, neked jogod van halat fogni, és azzal azt tenni, amit te akarsz. Ha egy törvény előírja, hogy kíméletesen kell bánni a kifogott hallal, hogy ha el akarod vinni haza, tedd meg, de ne kínozd az állatot, vedd el az életét, ne 10-20 percen keresztül fuldokoljon. Forgatom a szemem. Mit keresek ilyen emberek között? A durvábbakat nem írom le, mert felismerhető lenne. Nem kell a botrány. Amíg ilyen beállítottságú bunkó húshorgász emberek a döntéshozók, addig egy atombombára van szükség, nem botrányra. Ifjúság nevelés? Ezektől?? Mindegy legalább megtanítja a gyereknek hogyan kell filézni az 5.99kg-os pontyot. Abból van a jó patkó.

Utópiában élek... Nagyon rosszul esik felkelni és szétnézni magam körül. Az én világomban, azért járnak horgászni, hogy kulturáltan a természet közelében eltöltsék a szabadidőt, hogy a gyerek, ne csak a laptopot meg a TV-t ismerje, hanem esetleg az élővilágot maga körül. Az én világomban a kifogott hallal emberként bánnak. Nevet adnak neki, fényképezkednek vele, lekezelik a horog ütötte sebet. Fejlesztik a saját tudásukat, állatorvossal beszélnek, hogy mit csináljanak bizonyos sérülésekkel rendelkező halakkal. Szerencsére lassan egyre többen vagyunk, akik így élnek. És szerencsére egyre több másik tábort alkotó személy tér meg a mi templomunkba, amelyik nem, az meg egyre jobb úszó... :)

Remélem, egyszer arra ébredek, hogy nem álmodok.

---

Ezt a témát folytatjuk ...

 

{fcomment}

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés