www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Az idei esztendőben, abban a szerencsés helyzetben volt a Solar Tackle Hungary csapata, hogy horgászaink egy valóban szűznek mondható vízen horgászhattak több alkalommal, ráadásul a tónak több részén is, eltérő időjárási körülmények között.  A Hejőkeresztúti-tavon egyre több pontyhorgász fordul meg, de igazából azon kívül, hogy 2005 óta senki nem horgászhatott a tavon, és hogy a vize kristálytiszta- ez kb. azt jelenti, hogy az átláthatósága 4-5 méter mindenhol- sok információt nem lehetett tudni. Így számunkra is lutri volt, hogy mit találunk ezen a vízen.


Hejőkeresztúri barangolások
Kimeríthetetlen lehetőségek az ideális helyek megkeresésére
Hejőkeresztúri barangolások
A parti nádszél hívogató, de mi sosem horgásztuk meg. Nem véletlenül...


Éppen ezért örültünk a lehetőségnek, hogy a tó gazdáival egyeztetve és jó kapcsolatot kialakítva, több alkalommal is sikerült ott horgászni, és a lehetőségekhez képest kiismerni a tavat. Mivel túl vagyunk egy tavaszi, nyári valamint kora és késő őszi túrán, és a saját tapasztalatainkon kívül láttuk azt is, hogy másoknak mik az elképzelései az új, ismeretlen víz meghorgászásáról, a következő szezonra egy elég jó kiindulási alapot tudunk szerezni további a sikeres horgászatokhoz.


Hejőkeresztúri barangolások
Zoli a túrájuk alatt kis túlzással számolatlanul fogta ezt a méretet
Hejőkeresztúri barangolások
Érkezik a következő


Ahogy a legtöbb bánya-tavon, így itt is az egyik legfontosabb évszaktól függetlenül a rendelkezésünkre álló 10 hely közül mindegyikénél, hogy nem szabad időt sajnálni a meder feltérképezésére. Így aki szimpla dobós pecával készül ide, annak szüksége lesz egy jó nagy adag szerencsére. Nem is a mélység az, ami elsősorban gondot jelenthet, de a mederfenék folyamatos változása már annál inkább.  Van ugyanis ahol az úszó házak alatt már 7 méteres a víz, míg 10-20 méterre feljön 2-3 méterre, hogy ismét lebukjon 14 méterre. És ez szépen hullámzik mindenhol. Ez egyrészt Kánaán, ugyanakkor pont emiatt nagyon alaposan fel kell mérni a lehetőségeinket. Késő tavasztól kora őszig azért, mert meg kell találnunk azokat a helyeket, ahol a halak vélhetően folyamatosan vonulnak, hogy azt tudjuk rendszeresen etetni, míg kora tavasszal és késő ősszel/ télen meg pláne/ azért, hogy folyamatosan tudjunk cserkelni a pontyok után, hangozzon ez bármennyire is furán.


Hejőkeresztúri barangolások
Dani legnagyobb nyári nyurgája


Mivel a partszélben sok helyen rengeteg hínármező van, a tiszta vízben könnyen észrevehetjük az utakat, vagy épp azokat a foltokat, amiket valószínűleg a pontyok fürödtek ki. Ezt szinte minden esetben kihasználtuk, de pl. októberben sosem hagytuk egy helyen 8 óránál tovább a csalit. Foltról foltra vándoroltunk. Így találtam én is egy ígéretesnek tűnő helyet, amivel csak annyi gond volt, hogy velem szemben, a tó túloldalán volt cirka 380 méterre. Ezzel így önmagában még nem is lett volna gond, de jobbra fa és hínár, balra fa és hínár. Az általam kiválasztott rész pedig a hínármező előtt volt a parttól kb. 10-15 méterre.  Egy szép kis másfél-két négyzetméteres üres placc.

Hejőkeresztúri barangolások
A két bedőlt fa között látszik, milyen messzi nyúlik be a hínármező. ezért felejtős a közvetlen partszél
Hejőkeresztúri barangolások
Hínár, hínár, hínár. Tökéletesen látszanak a foltok, amik előtt érdemes próbálkozni


Kapás után éppen ezért próbáltam minél hamarabb átérni a csónakkal a túloldalra, ám már a tó felénél elakad egy hínármezőbe a zsinórom, így először azt kellett kiszabadítanom. Ezzel pedig itt bizony számolni kell, mert nem ritka, hogy a tő közepén 4-5 méteres púpokon olyan növényzet nő, ami felér a vízfelszínig.  Fárasztás közben ezért a tó egész területén belefuthatunk ilyen kis vízi rengetegbe. Szerencsére a zsinór kiszabadítása sosem jelentett megoldhatatlan problémát, de azért arra figyelni kell, hogy ne eszetlenül rángassuk a zsinórt.
Kép_10_Még nem tudni, hogy a hal, vagy a zsinórba akadt hínár húz ennyire
Talán ez bagatell dolognak tűnhet, azonban láttunk az ellenkezőjére is példát. Ezért sokszor kifejezetten nehéz megtippelni a fárasztás alatt, hogy vajon mekkora halat is akasztottunk. Arról nem is beszélve, hogy az itteni halak nagyon jó erőben vannak köszönhetően a nagy mélységeknek és annak, hogy szinte egyiküket sem fogták meg korábban.  A tó koi pontyai pedig ebben is kiemelkednek, mert gond nélkül forgatják meg a csónakot, ha arról van szó.
Belőlük pedig akad itt van bőven. Mint az a példány is, amit végül sikerült megszákolni és ami hibátlan narancs testével és fekete szemeivel inkább hatott valami UFO halnak, mint  pontynak.

Hejőkeresztúri barangolások
Hejőkeresztúri barangolások
Hideg volt a víz, de a megérte


Ezek mellett a foltok ellett természetesen minden esetben kerestük a púpokat és platókat.  Kiss Zsolti és Kovács Zoli is kiemelte, hogy itt kifejezetten eredményes, ha a platók közvetlen legszélére helyezzük a csalit.  Ez viszont egy újabb veszélyt magában rejt itt.  A törések és platók oldalai tele vannak kagylókkal, így akasztás után a mélybe törő halak miatt előfordulhat, hogy a zsinórnak annyi. Úgyhogy 20-30 méter előtét szerintünk alap. Azonban ezt a rizikót érdemes bevállalni/ a leadcore-t pedig totálisan elfelejteni/. Erről Kovács Zoli tudna igazán sokat mesélni, aki gondos keresgélés után talált egy ígéretes platót, amiről egy hét alatt 44 db pontyot fogott.  


Hejőkeresztúri barangolások
Zoli fogásai között szintén sok különleges koi szerepelt
Hejőkeresztúri barangolások
A kapások zöme este és éjjel érkezett


Amellett, hogy megtalálta a megfelelő helyet az ő horgászatukon az etetésnek is jelentős szerepe volt. Ők a nyári időszakban voltak lent Danival, így gazdagon szórtak tigrismogyorót. Mivel a víz eddig nem volt nyomasztva bojlival, a halak nem minden esetben reagáltak rá úgy, ahogy szeretnénk, ezért a tigrismogyoró egy nagyon jó alternatívát jelent etetésre.
Kép_21_ A tigrismogyorót késő őszig bátran használjuk etetésre Hejőkeresztúron
Aki szereti a 4-5 kilós dévéreket, használhat egyéb apró magot is, ellenkező esetben ezt inkább hanyagoljuk. Érdekes azonban, hogy egész évben egyetlen amurt sem sikerült fogni. Legalább is nekünk nem. Kora tavasszal és ősszel pedig szinte csak bojlival etettünk, ám azt vagy Marine 17-tel, vagy az új Hot Salmon-nal, illetve az ez évtől kapható nagy kiszerelésű BigShot-ok valamelyikével locsoltuk.


Csalik tekintetében ha a Solar palettáját nézzük, túl nagy szórást nem mutatott a csapat. A Candy Floss, amit Kiss Zsolti próbált ki először tavasszal és nagyon szép halakatt fogott vele. ahogy az idei másik újdonsággal, a Club Chilivel. Ez pl. Daninak is a kedvence lett és az őszi horgászatán, míg a tavon csak egy-egy halat fogtak, saját gyúrású Chilivel minden nap szépen fogta a pontyokat.


Hejőkeresztúri barangolások
Zsolti tavaszi 18,60-as tükröse Candy-re érkezett
Hejőkeresztúri barangolások
Dani kicsit feltuningolta a gyári Club Chili Mixet
Hejőkeresztúri barangolások
Valószínűleg ha kényszerítenénk, akkor se nagyon használna más csalit az idei év eredményei ezen a tavon
Hejőkeresztúri barangolások
előszeretettel használta hóember kombinácóban a Chilit az idei másik újdonsággal, a Candy Floss-szal
Hejőkeresztúri barangolások
Míg a tó hallgatott, a saját gyúrású csali szépen hozta a pontyokat
Hejőkeresztúri barangolások
Természetesen a dip sem maradhat el


 Késő ősszel Márkó kedvence a ClubCream adott szép halakat, közöttük egy különlegességet, ami habár nem ponty, de 8 métere mélységből balint fogni, azt hiszem nem mindennapi dolog. Jómagam pedig szinte egész évben az Ananas Secret-et favorizáltam ezen a tavon vagy önmagában, vagy egy szem pop-up-pal kikönnyítve.


Hejőkeresztúri barangolások
Az én kedvencem minden körülmények között, ha gyári csaliról van szó: az Ananas Secret


Csalik tekintetében van még egy valami, ami nekünk itt nagyon sok halat adott. Ez pedig nem más, mint egy szem 14-es pop-up. A Dairy Cream-et, a Secret-et és az Ananas Secret-et váltogattuk. Dani itt is szerette a fűszeres vonalat, ezért ő előszeretettel használta a Red Hering Corkers-eket is.


Hejőkeresztúri barangolások
Egy szem 14 mm-es pop-up sok esetben verhetetlennek bizonyult


Sokan idegenkednek tőle még ma is, és talán más vízen nem is ennyire hatékony, de itt Hejőkeresztúron rengeteg szép halat köszönhettünk nekik. Én még egy szép domolykót is, ami vélhetően potenciális zsákmánynak nézte a lebegő is élénk pop-up-ot.


Hejőkeresztúri barangolások
Márkó különleges fogása 8 méteres mélységből Club Cream-re
Hejőkeresztúri barangolások
Sok legyező horgász összetenné a két kezét egy ilyen fogásért. Pedig csak egy pop-up kell hozzá


Reméljük egyre többen fedezik fel majd ezt a csodálatos vizet és a következő évben sikerül a Solar Tackle Hungary csapatának az idei fogásainkat jóval túlszárnyalni, valamint versenykörülmények között is helytállni.

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés