www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

A lakóhelyem közelében, Környe település központjában található a Környei Horgász Egyesület 26 hektárnyi vízterülete. A tó kiváló adottságainak és a rendkívül gazdag természetes táplálékbőségének köszönhetően az itt élő pontyok igencsak jól érzik magukat, hisz nem ritkák a 15kg feletti fogások sem. Az egyesület természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a páratlan nagyhal állományt óvja és védje, hisz kizárólag csak az egyesület tagjai horgászhatnak a vízen. Jómagam Hartmann Zoltán vezetőségi tag vendégeként érkeztem egy 12 órás horgászatra. A mostani írásom erről szól...

 

Környén már nem először vendégeskedem, jó néhányszor volt már alkalmam ezen a fantasztikus tavon horgászni. Az 5 kg feletti lakók egytől egyig itt növekedtek meg, hisz ebbe a vízbe az egyesület soha nem telepített ennél nagyobb pontyokat. Jóleső érzés ilyen vízen horgászni, amely minden bizonnyal minden valamire való pontyhorgász szívét megdobogtatja. Véleményem szerint néhány év múlva rengeteg 20 kg feletti példányt fog kinevelni ez a víz, amire joggal lehet büszke a tagság. Bátran ki merem jelenteni, hogy hazánkban nem sok ilyen tó található.

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Tó a falu központban

A kánikulai nyárnak egyik napról a másikra hirtelen vége szakadt. Már éppen ideje volt, mivel a 35-40 fok körüli hőmérséklet kicsit több volt, mint elviselhetetlen. Bíztam abban, hogy a hét közepén érkezett hidegfront betörés meghozza majd a pontyok étvágyát. A csalik terén ezúttal is CC Moore alapanyagokból készített házi készítésű bojlikkal vettem fel a kesztyűt Környe halaival szemben. Egy édes-krémes- fűszeres, halliszteket, halproteineket egyáltalán nem tartalmazó csemegét és egy halas-gyümölcsös tintahal-áfonya ízvilágot képviselő bojlit gyúrtam le, még a hét elején.

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Krém fűszer...

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
...és tintahal-áfonya

Sajnos időhiányom, és egyéb elfoglaltságaim miatt mindössze a hét utolsó napja állt a rendelkezésemre ahhoz, hogy horgásszak, de bíztam abban, hogy talán sikerül legalább egy nagyobb ponttyal pózolnom. Zoli azonban kissé lelombozott, ugyanis elmondása alapján a nappali órákban sokan kapás nélkül zárak, ellenben akik kint éjszakáztak, szép halakkal gazdagodtak. A hajnal már a parton talált. Választásom a keresztgát végére esett. A spicc részek, kiemelkedő fontosságú „hot spot” helyek. Semmi esetre se hagyjuk figyelmen kívül. Tulajdonképpen a partról nagyjából 50-60 méterre nyúlik be a mesterséges létesítmény. Ezáltal a dobótávolságon kívül eső helyek is könnyedén elérhetők, mivel Környén kizárólag csak a partról lehet horgászni. Etetésre még csónak sem használható.

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Népszerű hely

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő 
Korán reggel, már bevetésen

Az időjárással szerencsés voltam, ugyanis az egész éjjel szakadó eső, pont a megérkezésemkor állt el, és a felhők szakadozni kezdtek. A túlparton lévő két célpontot kinézve magamnak, azok irányába összpontosítottam az etetést, nagyjából a spicctől 80-90 méterre a tómeder irányába. Baloldalra a keményebb részre került a halas-gyümölcsös formáció, jobbra, az iszaposra pedig a krém-fűszer. Az időközben feltámadó északnyugati szél nekem kedvezett, így tehát reményteljesen néztem az előttem álló órákra. Mintegy 1,5 órányi tétlenség után egy nagyon óvatos kapást jelezett a swinger, nehezen lehetett eldönteni, hogy beleúszás-e vagy valakinek tényleg megtetszett a tintahal-áfonya. Lesz, ami lesz alapon bevágtam, de hal nélkül tekertem ki a szereléket. Valamikor 10:00 körül, az elektromos jelző csippantása után a swinger lassan megindult, majd egy szemvillanás alatt, már húzta is egy ismeretlen erő az orsó dobjáról a zsinórt. Bevágás után éreztem, hogy a horog jól ül, megkezdődhetett a küzdelem. Jó hal volt a horgon. Több mint 10 perc húzd meg ereszd meg játék után végre a partközelbe ért az ellenfelem, de még korántsem akartam feladni. Nagy sokára tudtam csak merítőbe terelni. A végtagjaim remegni kezdtek, amikor megpillantottam a megszákolt tükröst. Bőven 15kg felett volt, a tintahal-áfonyára éhes környei őslakos.

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Hosszú küzdelem után végre merítőben

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Hibátlan példány

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Csak kíméletesen

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Az egyesület büszkesége

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
A környei tavon 5 éve vezették be súlykorlátozást a pontyokra. Bizony mennyire jól tették.

Időközben a krém-fűszeres csali némán hallgatott, ezért úgy gondoltam ideje lenne megnéznem a csalit. Hibátlan volt mind a szerelék, mind pedig a bojli. De mivel a horgászatból több mint 8 óra volt hátra, nem idegeskedtem. Az órák egyre csak teltek és teltek, de a halak nem kényeztettek el. A déli harangszó után a napsugarak is végre előbukkantak, de szél viszont egyre erősebbé vált, még szerencse, hogy jól beöltöztem. Már jócskán benne voltam a délutánban. Lassan már a pakolás gondolatán törtem a fejem, amikor szinte a semmiből, mint egy villámcsapás, húzós kapásra lettem figyelmes. A gyorsvonat sebességével száguldó erőt csak a bevágás állította meg. Azonban amilyen gyorsan száguldott a csalimmal olyan gyorsan adta fel a küzdelmet a hal, egészen addig, amíg part közelébe nem ért. Itt aztán elkezdődött a haddelhadd. A színpompás tőponty bravúros mutatványokkal szeretett volna megszabadulni a horogtól, de hiába vetett be minden trükköt, rövidesen már a matracon pihegett. Csodálatos és a maga nemében különleges példány volt, a maga 6 kg-jával. Mondanom sem kell, ő is a tintahal-áfonyát választotta.

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Rajzolni sem lehetne szebbet

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Elképesztő színvilág. Talán a közelgő őszt hordozza magában?

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Formáját és színét tekintve egy igazi kuriózumot csaltam horogra

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
Megérdemli...

Az egyesületi tó titkai – környei ősz elő
....a szabadságot

A töves igazán feltette a koronát erre a rövid, alig 12 órás horgászatra, annak ellenére, hogy nem volt kapitális példány, de a számomra a pontyhorgászat nem erről szól. A környei tó ezúttal sem okozott csalódást, hisz két gyönyörű hallal ajándékozott meg. Főleg, hogy a tükrös súlya meghaladta a 15 kilogrammot. Minden elismerésem a Horgász Egyesületnek, hogy egy ilyen remek vízzel rendelkeznek, amely pontyállománya szinte egyedülálló. És igen, léteznek hazánkban még ilyen egyesületi kezelésben lévő tavak is, ahol a fő szempont nem a kapzsiság, és 5 kg feletti halakat nem élelmiszerként látják, ha megfogják azokat. Érdességként még megjegyezném, hogy a krémes-fűszeres bojlira egyetlen egy kapásom nem volt, míg a halas-gyümölcsösre kettő ponty is beköszönt, még hozzá nem is az aprajából. Az őszi szezon ezzel elkezdődött!

 

Természetesen mindkét bojli receptjét megosztanám a kedves olvasókkal, hátha kedvet kapnak az elkészítéséhez.

Krém-fűszer:

 • 85dkg Live System Base mix
 • 15dkg Asian Spice Meal
 • 20ml Chilli Hemp Oil
 • 30ml Liquid Robin Red
 • 30ml Ultramino
 • 2ml Superspice Blend
 • 9-10db közepes méretű tojás

 

Tintahal-Áfonya:

 • 10dkg Pre-Digested Fish Meal
 • 20dkg LT-94 Fish Meal
 • 20dkg Vanilla Meal
 • 15dkg Semolina
 • 10dkg Supergold 60
 • 15dkg Moores CLO
 • 5dkg Blood Plasma
 • 5dkg Meggablend Red
 • 4dkg Maize Flour
 • 1dkg Fructose Concentrate
 • 7ml Ultra Cranberry Essence
 • 3ml Ultra Squid Essence
 • 30ml Krill Amino Compound
 • 20ml Amino Blend 365
 • 9-10db közepes méretű tojás

 

forrás: Pontycentrum

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!

 

A lakóhelyem közelében, Környe település központjában található a Környei Horgász Egyesület 26 hektárnyi vízterülete. A...

Posted by Horgászat - www.horgaszat.com on 2015. szeptember 8.

Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!

 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés